Kaos i Slottsparken – ting som virket

Hva trenger du for å lage en barnebok på iPad?

Det er naturligvis et lurespørsmål. Det finnes ikke ett enkelt svar. Alle barnebøker er forskjellige. Men her er en oversikt over ingrediensene i Kaos i Slottsparken:

Jeg går ofte forbi slottet. Om sommeren plasker endene fornøyd rundt i et par store dammer, til stor glede for forbipasserende barn (og noen voksne). Men utpå høsten en gang forsvinner vannet. «Hvor blir det egentlig av?» lurte jeg på en dag jeg gikk forbi. Og sånn ble historien til …

En av grunnene til at barnebøker på papir koster så mye er illustrasjonene. Barnebøker trykkes i flotte farger, og i større format enn vanlige bøker. Dessverre er skjermen på en iPad ganske liten, så det fungerer ikke så bra å bruke de samme illustrasjonene som på papir. De store oppslagene krymper, og detaljene forsvinner.

I Kaos i Slottsparken ville jeg prøve å bruke animasjoner i stedet for statiske illustrasjoner. Da kan jeg bruke velkjente og effektive teknikker fra filmens verden (f.eks. varierte bildeutsnitt, klipping, selektivt fokus og lyddesign) for å forsterke handlingen.

For det er jo handlingen som teller. Selve app-en har jeg prøvd å holde så enkel som mulig. Ingen forvirrende valg. Ingen interaktive gimmicker. I en barnebok for iPad er det alltid fristende å legge til masse effekter og fiksfakserier, og kanskje er det veien å gå, men denne gangen la jeg vekt på å fortelle en god historie på best mulig måte.

Norske barnebøker for iPad og iPhone

For et par dager siden spurte Aslak Borgersrud på Twitter etter barnebøker på norsk for iPad. Han fikk en del svar, og jeg har brukt disse som utgangspunkt for en liste.

App Store har litt begrensede søkemuligheter (Hvordan finner jeg bare apper på norsk? Hvordan finner jeg alle appene som er laget av norske produsenter?), så hvis jeg har gått glipp av noen tar jeg gjerne imot tips i kommentarfeltet.

En av en halv million

Det finnes nå en halv million apper i Apples App Store. Jeg har laget en av dem.

Jeg har skrevet, animert og lest inn barneboken Kaos i Slottsparken. I tillegg har jeg programmert selve appen.

Heldigvis trengte jeg ikke å gjøre alt alene. Kari Sabine Malmin hjalp til med illustrasjonene, Ove Helleren assisterte med lyden, og Katrine Harder har vært med og testet appen.

Kaos i Slottsparken er ikke den første norske barneboken i App Store, og kanskje heller ikke den beste. Jeg blir nok verken rik eller berømt. Men det er helt greit. Det er ganske fascinerende i seg selv at det er mulig for vanlige folk å lage og gi ut en barnebok som er til salgs når som helst og hvor som helst i hele landet.

Framover kommer jeg til å skrive litt om hva som gikk bra og mindre bra under utviklingen, hvor mye barnebøker bør koste, og hvordan du går fram hvis du vil lage og utgi din egen barnebok for iPad og iPhone. I tillegg kan du få høre om hvordan det går med neste bok. Hvis det er noe du lurer på, så spør i kommentarfeltet.